Az év végi készülődés egyik fontos eleme az ízletes, illatos sütemények elkészítése.
Minden családnak megvannak a bevált hagyományai, desszertjei, amiket kicsi és nagy örömmel vár, hogy az ünnepi asztalra kerüljenek!
Nálunk most már szokássá vált, hogy a bejgli sütés az én reszortom, így évről-évre gyúrom a bejgli tésztát, és tömöm meg Nutellával annyira, hogy sütéskor szét is reped a tészta. Valamit, valamiért, ugyebár. 😊
Idén azon szerencsések közé tartozom, akik a nagy múltú Pataki cukrászdának többször is fotózhattam, legutóbb épp az ünnepi süteményeiket.
Gyorsan meg is interjúvoltam Ádámot, a cég szívét-lelkét!
Te találod ki a bejglik és az ünnepi sütik felhotazatalát minden évben, vagy van benne segítséged?
Általában csapat munka. A klasszikus beiglik receptjeit még édesapámtól valóak. Ezeken általában nem változtatunk, de ha igen, nagyon kis mértékben. Ez attól függ, hogy az adott évben milyen minőségű a mák, vagy milyen volt a dió termés. Idén annyiban változtattunk, hogy még emeltünk a töltelék mennyiségén, és csökkentettünk a tésztán.
Mi alapján áll össze az ízvilág? Van évente újdonság?
Évente nincsenek újdonságaink, de most éppen kitaláltunk egyet. Egy kedves ismerőssel történt beszélgetésünk alapján született meg az idei újdonság. A már meglévő és bevált marcipános bejglibe szilvalekvárt csempésztünk.
Mennyi ideje készül nálatok minden évben hókifli?
Ha jól emlékszem, már kisgyerek korom óta készítjük ezt a süteményt. Emlékszem, hogy kisgyerekként, amikor az asztalt még csak alulról láttam, mindig figyeltem, hol lóg ki a kifli vége. Így könnyen el tudtam csenni.
Gyönyörű stolleneket is készítetek! Ezek milyen ízűek?
A stollen alapvetően egy német karácsonyi sütemény. Alapvetően Németországból származik. A legismertebb a drezdai. Ez egy élesztős kalács, kandírozott gyümölcsökkel, mazsolával, mandulával, speciális fűszerkeverékkel. Sütés után vajban fürdetjük, és porcukorral hintjük meg.
Ajándékba elvihetők az ünnepi sütemények?
Természetesen!
Tudok tőletek karácsonyra rendelni?
Akár az egész ország területére!
A bejglifutar.hu oldalon leadott rendeléseket az egész ország területén egy futárszolgálat segítségével visszük házhoz.
Neked személy szerint melyik a kedvenc süteményed?
Én nagyon szeretem a panettonét. Ez egy olasz tradícionális kalács, a stollen kalácsot, és persze a bejgiket minden formában.
Ismered a Pataki cukrászdát?
A fél évszázados múltra visszatekintő Pataki Cukrászda 1973. április 23-án nyitotta meg kapuit. Akkoriban az üzlet és a termelő helyiségek mérete kisebb volt, mint a jelenlegi eladótér.
Az 1985-ös átépítéssel egyaránt nőtt a vendégtér és a termelő is. Ennek köszönhetően került bevezetésre az olasz krémfagylalt, a fagylaltos vitrin is. A vendégek már felszolgálással is kérhették kedvenc süteményüket és fagylaltkelyhüket az asztalokhoz.
Az évek során beigazolódni látszott az a tény, hogy a süteményes vitrinpult mérete és az ülőfogyasztás kapacitása kevésnek bizonyult. A Pataki család 1998-ban úgy döntött, hogy újabb felújítási munkához lát.
A külső munkálatok már szeptemberben elkezdődtek, és december 31-én be is zárt az üzlet a belső átalakítások miatt. Ennek eredményeként 1999 tavaszán nyitotta meg kapuit a mind belső hangulatában, mind kínálatában megújult Pataki.